אוקטובר 29, 2018

הסוויטץ' – איך עוברים לחשוב "מדיה חברתית"





* הפוסט נכתב בזכר לנוחות הניסוח, אך מתייחס כמובן לשני המינים כאחד.

מתוקף עבודתם, מנהלי מותג, שווק ופרסום בתוך עסק, מדברים לרוב עם ספקים מקצועיים - כמו משרדי הפרסום והיח"צ שלהם, גופי מדיה וספקים סיטונאיים.

מעט מאוד מהמנהלים אלה, מדבר באופן שוטף עם הצרכנים.

דרישות ותנאים מקצועיים אלה, יוצרים פעמים רבות פער ניכר בגישה ובידע הנדרש, על מנת לייצר שיח נוח ומועיל עם הצרכנים במדיה החברתית, בה מדובר במגע ישיר עם צרכנים ספצייפיים, ולא מענה שיווקי גנרי המיועד לקהלים רחבים יותר.

נדרש "סוויטץ' מחשבתי", שמעביר את הגישה האסטרטגית ערוץ באופי, בטון ובמילים שנכתבות באופן ציבורי, ישירות בתגובה לגולש על פוסט בפייסבוק, ובכלל בגישה הכללית אליו, כשמנסים לייצר עימו מגע במדיה החברתית.

למה לעשות את הסוויטץ'?

אני יכול לכתוב פה פסקה שלמה על נזקים אפשריים, המתרחשים כל יום במדיה החברתית בעקבות הפערים בתפיסה ובגישה של ארגונים, עסקים ומותגים, אבל אני בוחר להתמקד בחיובי.
לעשות את הסוויטץ' הזה, יגשים עבורכם את השאיפות והמטרות שהצבתם לעצמכם כשהעסק או האירגון שלכם בחר להיות נוכח במדיה החברתית – זה ייצר עבורכם קהילת עוקבים קבועה, שמתקשרת ומשגררת את העסק שלכם באופן הכי חיובי שאפשר.
את ההבדל לא תרגישו רק במספרים, אלא בכלל ביחס הכללי וברגש שמפגינים הצרכנים לעסק, או הארגון שאתם שייכים אליו.
מעבר לכך, תהיה לכם הבנה רחבה יותר לגבי היחס של קהל המטרה שלכם למוצרים, למותג ולערכים שהמותג שלכם שואף לייצג.
את הסוויטץ' הזה, קשה לעשות כשחסרים כלים חשובים, שחלקם ינפצו עבור חלקכם פרדיגמות ישנות או כאלה שאינן תופסות לגבי המדיה החברתית בימנו.
כדי לעזור ליישב הפרדיגמות החדשות, זכרו שאתם צרכנים בעצמכם, ולא רק אתם – גם בני ובנות הזוג שלכם, המשפחה שלכם, החברים שלכם – כולכם צרכנים. וכצרכנים, אתם יודעים בדיוק מה עובד עליכם ומה לא. אתם גם יודעים איך אתם מעריכים כשפרסום פונה אליכם – וכמה אתם טובים בלא להתייחס אליו, כשאתם מרגישים שהוא לא עבורכם.

6 עצות שיכולות לעזור לעשות את הסוויטץ':

1.      תהיו נוכחים בעצמכם, באופן אישי בערוצי המדיה החברתית שהעסק שלכם פעיל בהם. לפחות במרכזיים.
זה לא אומר שאתם צריכים להעלות כל יום פוסט אישי בפייסבוק, אבל כן כדאי שתקדישו פלטפורמה זמן בשביל ללמוד כמה שיותר מניסיון אישי, על ההתנהלות בה. הסיקו מסקנות. שאלו שאלות. נסו דברים שאתם לא מכירים. השלימו דברים שלא ברורים לכם בעזרת חיפושים וניסיויים.
תגיבו לאחרים, תקראו תגובות, תשתפו ותעקבו אחרי השיתוף שעשיתם.
גם אם זה הכי לא טבעי לכם, גם אם זה נראה לכם "משעמם", כדאי שתכירו כמה שיותר מחוויה ישירה את הפלטפורמה.

2.      תראו מה המתחרים עושים – אבל גם תבדקו אם זה עובד ואיך זה עובד
זה שהעמוד של המתחרים מעוצב יפה, לא אומר שהם מצליחים להשיג את המטרות שלהם.
שימו לב ללייקים ולתגובות, תראו אם יש ואיזה יחס מעניק העמוד לגולשים.
הבחינו כל כמה זמן עולה תוכן.
והכי חשוב – אם הייתם מגיעים כצרכנים רגילים לפוסט של העמוד הזה, האם הייתם מתייחסים אליו? תחשבו כצרכן רגיל נטו.

3.      זהו את ההבדלים בין בעלי תפקידים שונים
ניהול מדיה חברתית הוא מקצוע מורכב. זכרו שאנשים שתקפידם לעקוב אחרי המספרים, מיומנים בכלים שונים ונדרשים לאופי ותכונות שונות מהאנשים שתפקידם הוא תוכן ותקשורת עם הצרכנים.
אם אין לכם ניסיון או הכשרה מקצועית בתחום התוכן הדיגיטלי, אפשרו לאנשי התוכן שלכם לפעול כפי שהם ממליצים, גם אם זה סותר את הידע הקיים והתחושה הפנימית שלכם.
ברוב המצבים, הם רוצים את טובת העסק והמותג בדיוק כמוכם, כי ההצלחה שלכם היא ההצלחה שלהם.

4.      ערבו את מחלקת "שירות הלקוחות" שלכם
בעת הצורך, במענה לגולשים, תוך שאתם זוכרים שגם תגובה שנכתבת במסנג'ר או מייל בהודעה פרטית, ואפילו שיחת טלפון ישירה, יכולים להפוך לפוסט ציבורי ברגע.

5.      קחו קורס או הכשרה בתחום המדיה החברתית
במיוחד אם אתם מאלה שלא מבינים מה כולם עושים שם.
אף אחד לא שופט אתכם, בטח לא אני, אך ממליץ לכם מעומק ליבי להבין קצת יותר לעומק במה מדובר.
עולם ה"ניו-מדיה" הוא עולם מקצועי מלא ברוח, צילצולים, שינויים דינאמיים ומושגים שהמון אנשים אומרים, בלי באמת להבין את מה שהם אומרים או תוך כדי שהם חושבים שהם אומרים משהו אחד, ובעצם מבטאים משהו אחר.
זה עולם מלא "מומחים" בעיניי עצמם, ואנשים שלא יהססו לצבור את הניסיון המקצועי שלהם על גב העסק והמותג שלכם.
זה עולם מלא בספקים שידרשו מכם סכומים לא מבוטלים של כסף, עם הבטחות מפתות להצלחה, שלא בהכרך תגיעה, או לא בהכרך מצדיקה את ההוצאה.
זה עולם שמלא בבעלי מקצוע חדשים, שצצים ברגע שנפתחת פלטפורמה חדשה או כשכלים חדשים נולדים.

נכון, אפשר ללמוד את זה לבד, אבל לא כדאי. כי קורס מסודר, כזה שתבחרו אחרי שתבחנו את הסיליבוס לעומק ותדברו עם בוגרי הגוף המלמד, אמור לספק לכם היכרות לא רק עם הזירות והכלים האקטואליים לפרסום והשיווק של העסק שלכם – אלא גם את הגישה הנכונה לתחום.
גם ובמיוחד אם זה לא נושא שמעניין אתכם, כדי להירשם ולהשתדל להוציא מהקורס את המקסימום, כי לא תהיה משרת ניהול פרסום, מותג או שיווק בעתיד, שלא תדרוש את הידע המקצועי והניסיון הזה, כחלק בלתי נפרד מדרישות התפקיד.

6.      צאו מתוך נקודת הנחה שאתם אישית לא דוגמא לכלום
נתחיל בזה, שכמנהל שיווק, פרסום או מותג, יש בכם נאמנות כמעט "אוטומטית" למותג שלכם ולמוצרים שלו. רוב הסיכויים שאתם מאמינים בו בכל לבכם, וזה מעולה, במיוחד בתפקיד בו אתם נמצאים – אבל חשוב לזכור שהמחוייבות הזאת למותג שלכם, הידע וניסיון הספציפי והעמוק שיש לכם בתחום ובקטגוריה שלכם, גוזל מרובכם את החשיבה והאוייקטיבית על המותג, המוצרים וכמובן על הפרסום והתקשורת סביבו.
לפעמים אתם, מנהלי המותג, השיווק והפרסום, מרגישים שאתם יושבים בול על קהל המטרה שלכם. לרוב לפי איפיונים סוציו-דמוגרפיים. פה לפעמים יש מוקש אמיתי.
הרבה מכם מאמינים שהם יודעים לעשות את ההפרדה בין תפקידכם המקצועי להיותכם צרכני המוצר, ויתכן וחלקכם אכן יכולים לעשות אותה, אבל למה לקחת את הסיכון שההסתכלות שלכם יכולה להטעות אתכם ואת העסק?
יש לכם סיבות נוספות, מעבר לסיבות של הצרכן, לאהוב את המותג והמוצרים.
עכשיו עליכם להפריד בין הסיבות ולראות מה נשאר רלוונטי לצרכנים ובאמת עובד, לא רק נכתב או נאמר.
הדרך שבה אתם משתמשים במדיה הדיגיטלית וברשתות החברתיות, גם היא לא בהכרך מייצגת את אופי השימוש הגורף של הצרכנים שלכם בפלטפורמות השונות.
זכרו שכשפונים לצרכנים במדיה החברתית, פונים לאלה שמגיבים, פעילים, משתפים, מעלים פוסטים – רוב הסיכויים שזה לא אתם. האנשים האלה מתנהגים אחרת מכם ברשתות החברתיות ובדיגיטל בכלל.
הם גם מתנהגים אחרת מכם במציאות, כי אולי לכם אין הצורך לצלם, למשל, כל מנה שאתם אוכלים ולשתף בה את כל העולם בסטורי של האינסטוש...
 
בשביל הלקח החשוב מהפסקה הזאת, חייבים להסית את האגו הצידה, ולהביט לאמת הברוטלית בפנים:
האם אתם יודעים להגדיר איזה משתמש דיגיטלי אתם?
האם אתם מבינים את ההבדלים ביניכם לבין הצרכנים שלכם שמשתמשים בה אחרת?
האם אתם מקבלים שאנשים עם התנהגות והתנהלות ספציפית, יופעלו על ידי אסטרטגיות שונות אחת מהשניה?

***

כמו תמיד, אם יש לכם שאלות לגבי התוכן של הפוסט, אענה ממיטב ניסיוני
אשמח למחשבות שלכם בנושא,
ובמיוחד אשמח אם תשתפו אותו עם מי שאתם מרגישים שהוא רלוונטי אליה או אליו.
האנשים האלה פחות פעילים ברשתות החברתיות, ממליץ לשלוח להם קישור בוואטאפ, או במייל.

אפשר גם בפייסבוק:




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

חיפוש בבלוג זה

הצטרפו לדיון כאן, עם הפרופיל שלכם מהרשת החברתית